in organisaties  

"Als HR-professional en recruiter wil je het beste voor een organisatie en je mensen! Wat je doet moet betaalbaar zijn, wetenschappelijk verantwoord zonder te stranden in pure theorie, productief, duurzaam, positief en gedragen door alle gebruikers."  

voorbeeld

Stel: een nieuwe collega komt aan boord. De verwachtingen zijn hooggespannen maar je kent het spreekwoord: nieuwe bezems vegen goed. Na een maand of 8 blijkt dat je nieuwe collega er de kantjes afloopt. Dat de communicatie stroef loopt. Dat de leidinggevende er niet mee om kan gaan. Dat je teamleden hem niet meer zien zitten. Gevolg: afscheid. Verwachtingen de bodem ingeslagen. Hoop vernietigd. Frustratie van alle kanten: zoveel tijd en energie verloren! Om over het geld nog maar te zwijgen: de finders fee of advertentie- en sollicitatiekosten, weken training zonder return on investment, uren die collega’s besteedden om de nieuweling in te werken waardoor ze zelf minder konden doen, wervingskosten, opzegvergoeding … En dan nu weer een nieuwe zoektocht die zoveel tijd en geld kost! Toch had je zo’n goed gevoel tijdens de sollicitatiegesprekken: het ‘klikte’. Bovendien deed je alles volgens het boekje: je vroeg naar de 3 sterke en zwakke punten, je checkte referenties, je liet een assessment uitvoeren ...  

match 

Het probleem zit dikwijls in de match tussen ‘persoon’ en ‘organisatie’. Competenties zijn een belangrijk deel van het verhaal - maar niet alles - en zijn aan te leren. Gedrag in het verleden natrekken is een stukje van de puzzel, maar zegt alleen wat die persoon toen in die situatie deed, niet nu, laat staan later - in een andere omgeving met andere mensen. De ontbrekende puzzelstukjes liggen in een genuanceerd en grondig inzicht in de aard van het beestje, gecombineerd met zijn intrinsieke motivatie en aanleg tot kunnen (= potentieel en talenten). Het ‘waarom’ en het ‘hoe’ van iemands gedrag hangt daarbij altijd af van zowel de persoon zelf als van zijn omgeving.  

karakter, talent & motivatie

De KernTalentenanalyse geeft je als bedrijf een heel nauwkeurig inzicht in alles wat je medewerkers in petto hebben, ook dat wat nog maar latent sluimert. Je kunt ze dan die job en rollen aanbieden die ze als persoon doen groeien, die hun competenties uitbreiden en hun verantwoordelijkheid doen toenemen op basis van wat zij allemaal in huis hebben. Karakter, talenten en motivatie zijn elementen die stevig verankerd zitten. Al verandert een mens zijn hele leven, sommige dingen blijven enorm stabiel. Wist je dat zo'n 80% van je talenten bij je geboorte al vastligt. Prof. Dr. Dick Swaab, hoofd hersenonderzoek in het AMC in Amsterdam heeft dit aangetoond.  

noodzakelijke competenties & beste match 

Hoe match je al deze kennis met de noodzakelijke competenties in je organisaties? Een job kun je herdefiniëren, er stukjes afsnijden en taken herverdelen, of aan job crafting doen. Maar dat alles kan je echt niet met de persoonlijkheid van een medewerker! Het is daarom verstandig die complete en gedetailleerde puzzel van je medewerker goed te kennen. Zodat je hem kunt inzetten waar hij of zij groeit en bloeit, waar hij/zij wil groeien en bloeien. Dat is in zijn voordeel en in dat van je organisatie.  

Vergeet nooit dat je van een appel geen peer kunt maken, hoeveel cursussen en coaching sessies je er ook tegenaan gooit.  

Wist je ook al dat coaching op sterke KernTalenten erg snel rendeert?  

En wist je dat opleidingen beklijven als ze geënt zijn op sterke KernTalenten?  

Dan besef je meteen hoe enorm veel geld je kunt besparen door de juiste mensen naar de juiste cursussen te sturen en ook … hoe je concreet bijdraagt aan gelukkige en (mentaal) gezonde medewerkers.  

Helemaal fijne bijkomstigheid is dat je verzuim afneemt, je personeelsverloop vermindert, de algehele sfeer verbetert, er veel minder burn- en bore-outs toeslaan en de productiviteit verhoogt. Dit zijn meer dan alleen plezierige neveneffecten.  

 

duurzaam 

Mensen werven en duurzaam detacheren betekent ook: verantwoordelijkheid nemen voor hun welzijn. Vermijden van situaties waar ze ziek van worden, of beter nog: zorgen dat ze werken aan taken waar ze blij van worden. Dat is een krachtige en vooral een preventieve aanpak tegen allerlei gezondheidsproblemen, stress en burn-en bore-out. Een KernTalentenanalyse zet mensen in hun waarde en kracht en geeft de juiste drive en vertrouwen om (weer) met volle energie terug in het zadel te komen. De KernTalentenanalyse geeft perfect zicht op wat mensen nu energie geeft en in de toekomst zal geven, en wat hen energie kost en zal kosten. En waarvan hun ogen gaan stralen of juist niet.  


Meer weten? Benieuwd naar de KernTalentenmethode? Stuur me een e-mail, WhatsApp of bel 0651033443 en we plannen een gratis en vrijblijvende Skype-sessie van 15 minuten in.  

Share on LinkedInShare on Instagram